Nutriția integrală, soluția la problemele tale de greutate!

Dacă ești unul dintre cei care se întreabă de ce nu slăbești, ai noroc. Îți vom spune de ce. Dacă nu faci lucrurile cum trebuie, este de înțeles. Dar dacă ai o dietă sănătoasă și te menții activă, sunt șanse ca greutatea ta să scadă.

Uneori, însă, acest lucru nu se întâmplă. Și atunci ce se întâmplă? Ei bine, gestionarea greutății nu este abordată într-un mod holistic și poate că există unii factori care nu sunt luați în considerare atunci când vine vorba de pierderea în greutate. Pentru aceasta, există un lucru numit nutriție holistică – vrei să știi despre ce este vorba? Citește mai departe!

Ce este nutriția alimentară integrală?

Nutriția integrativă abordează toate aspectele (atât fizice, cât și emoționale) care afectează organismul și influențează negativ obiceiurile alimentare și stilul de viață din perspectiva întregii persoane. Ea oferă o alternativă sănătoasă care asigură o calitate îmbunătățită a vieții și un sentiment mai mare de bunăstare.

Aspecte precum microbiota intestinală, somnul, stresul sau nivelul de vitamine și minerale se evidențiază ca fiind unii dintre principalii factori care împiedică atingerea obiectivelor de slăbire.

Disbioza este legată de o predispoziție mai mare la obezitate și tulburări metabolice. O diversitate bacteriană redusă și un dezechilibru în raportul dintre Firmicutes și Bacteroidetes pot duce la obținerea unei cantități mai mari de energie din alimente și, prin urmare, la introducerea mai multor calorii în organism. Așadar, a ajuta la reechilibrarea microbiotei noastre intestinale și a opta pentru tulpini probiotice cu dovezi științifice pentru pierderea în greutate poate fi una dintre strategiile pe care le putem urma pentru a ne atinge obiectivele de pierdere în greutate și de bunăstare.

Somnul este un alt factor important. Atunci când ciclul somn-veghe este perturbat sau mai puțin de cele 7 ore de somn recomandate pe zi, hormonii care reglează foamea și sațietatea sunt afectați. Nivelurile de leptină sunt reduse, iar nivelurile de grelină cresc, ceea ce duce la o sațietate redusă și la creșterea poftei de mâncare.

În plus, se generează un cerc vicios, deoarece obezitatea predispune la o calitate mai slabă a somnului. Aceasta duce la probleme respiratorii, cum ar fi apneea de somn, stres și anxietate care îngreunează odihna, motiv pentru care a întreba despre acest aspect va fi fundamental pentru o abordare nutrițională corectă.

Trebuie să abordăm, de asemenea, problema stresului, care este atât de dăunător pentru sănătatea noastră, după cum știm deja. Stresul generează o creștere a cortizolului care determină o creștere a insulinei care, la rândul său, generează o creștere a apetitului și o dorință mai mare pentru alimente hipercalorice și nesănătoase. Toate acestea duc la creșterea în greutate: se stochează mai multă grăsime și crește numărul de substanțe inflamatorii din ficat. Managementul stresului și recomandările farmaceutice pentru plantele adaptogene vor fi de mare interes pentru pacienții dumneavoastră.

În cele din urmă, vitaminele și mineralele joacă, de asemenea, un rol esențial. Majoritatea dietelor de slăbire nu acoperă necesarul zilnic de vitamine și minerale. Acest lucru nu numai că duce la o lipsă de energie, dar deficiența de vitamine și minerale este asociată cu o rată mai mare de obezitate.

Dar, nu faceți nicio greșeală, dieta și exercițiile fizice rămân unul dintre principalii piloni ai controlului greutății. Printre recomandările dietetice care pot fi făcute din farmacia comunitară se numără: dieta mediteraneană și metoda farfuriei care ne va ajuta să le explicăm cu ușurință pacienților noștri cum să mănânce echilibrat. Și întotdeauna însoțită de exerciții fizice zilnice pentru a le îmbunătăți sănătatea.

Pe ce se bazează dieta mediteraneană?

Dieta mediteraneană se bazează pe dieta tradițională a țărilor mediteraneene, cum ar fi Spania, Italia, Grecia și alte țări din regiune. Această dietă se caracterizează prin consumul de alimente proaspete de origine vegetală și animală și prin utilizarea de grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline.

Alimentele de bază ale dietei mediteraneene includ:

  • Fructe și legume proaspete, cum ar fi roșiile, castraveții, vinetele, ardeii, ardeii, ceapa, spanacul, sfecla, morcovii, salata verde, portocalele, lămâile, căpșunile, strugurii și pepenii.
  • Cereale, cum ar fi orezul, pastele, pâinea integrală, grâul, ovăzul, orzul, secara și quinoa.
  • Leguminoase: năut, linte, fasole și mazăre.
  • Fructe cu coajă lemnoasă: nuci, migdale, fistic și alune.
  • Pește și fructe de mare: sardine, ton, somon, midii, scoici și creveți.
  • Uleiul de măsline ca principală sursă de grăsime pentru gătit și condimente.
  • Produse lactate: brânză, iaurt și lapte.
  • Carne albă: pui și curcan.

Dieta mediteraneană este considerată sănătoasă, deoarece este bogată în nutrienți, vitamine, minerale și fibre, și are un conținut scăzut de grăsimi saturate și colesterol. De asemenea, s-a demonstrat că este asociată cu o incidență mai scăzută a bolilor cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2, obezitatea și unele tipuri de cancer. Prin urmare, este o completare perfectă a alimentației cu alimente integrale.

Ce utilitate are metoda farfuriei în nutriția integrativă?

Metoda farfuriei este o tehnică utilizată pentru a controla porțiile și pentru a îmbunătăți calitatea dietei. Ea constă în împărțirea farfuriei în trei secțiuni: o jumătate pentru legume, un sfert pentru proteine și un sfert pentru carbohidrați.

Scopul metodei farfuriei este de a echilibra porțiile de alimente dintr-o masă pentru a vă asigura că obțineți nutrienții de care aveți nevoie și evitați să consumați prea multe calorii. În plus, metoda farfuriei poate ajuta, de asemenea, la controlul apetitului și la evitarea supraalimentării.

Secțiunea de legume ar trebui să fie cea mai mare, deoarece acestea sunt bogate în vitamine, minerale și fibre și sunt sărace în calorii. Secțiunea de proteine include alimente precum carnea, peștele, ouăle și legumele, care sunt importante pentru construirea și repararea țesuturilor și pentru menținerea masei musculare. Secțiunea de carbohidrați va fi formată din alimente precum orezul, pastele, pâinea și cerealele, care furnizează energie organismului. Cel mai bine este ca acestea să fie din cereale integrale.

Este important de reținut faptul că metoda farfuriei nu este o dietă specifică, ci un ghid general pentru a-i ajuta pe oameni să creeze mese echilibrate și sănătoase. Acesta este motivul pentru care este folosită în alimentația integrală. Este important să se adapteze metoda farfuriei la nevoile individuale ale fiecărei persoane, inclusiv la cerințele calorice și la preferințele alimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *