Mereu obosit: am sindromul oboselii cronice?

Oboseala prelungită vă poate face să credeți că suferiți de sindromul oboselii cronice, deși nu este întotdeauna cazul. Cum îl recunoașteți și ce puteți face?

Există momente în viața noastră în care ne simțim mereu obosiți, dar ne simțim recuperați după o odihnă binemeritată?

Ne aflăm într-o etapă în care alergăm peste tot și alergăm ca nebunii: acasă, la serviciu, la copii, la partener, la părinți… Nu facem față și, la sfârșitul zilei, ajungem să fim cu adevărat epuizați. Dar nimic nu se compară cu o mică pauză, pe canapea, cu o pătură, pentru a ne deconecta cu o carte bună sau un film bun și apoi să mergem în pat să ne odihnim.

Când să acordăm atenție simptomelor de oboseală cronică?

După o odihnă odihnitoare ne trezim plini de energie pentru a începe o nouă zi. Dar ce se întâmplă când, în ciuda acestor momente de deconectare și a unui somn bun, simțim că ne trezim obosiți?

În acest caz trebuie să fim atenți pentru a exclude posibilitatea de a suferi de sindromul oboselii cronice, care nu este altceva decât o stare în care, timp de cel puțin șase luni, ne găsim tot timpul obosiți și care devine mult mai vizibilă după un efort fizic sau intelectual, precum și faptul că nu ne regăsim recuperați după o odihnă. Este epuizantă.

În plus, există și alte simptome asociate, cum ar fi amețeli la trecerea de la culcat sau așezat la ridicat, dificultăți de concentrare, dificultăți în a-și aminti anumite lucruri și chiar imposibilitatea de a ne concentra clar atunci când privim obiecte. Este un sentiment epuizant, deoarece nu găsim nicio alinare în odihnă și simțim că nu ne putem face față în viață. În fiecare nouă zi purtăm cu noi oboseala din ziua precedentă. Atunci trebuie să ne oprim și să devenim conștienți că ceva nu este în regulă.

Cum să recunoști sindromul de oboseală cronică?

Nu se știe cu exactitate care sunt cauzele sindromului de oboseală cronică, deoarece există o gamă largă de posibilități, și nici nu există vreun test care să diagnosticheze că avem acest sindrom. Ce ar trebui să facem atunci?

Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să stabilim că nu avem alte probleme de sănătate care să declanșeze acest tip de simptome, iar pentru asta ar trebui să mergem la medic. După o anamneză completă, medicul va stabili ce teste sunt necesare pentru a exclude alte tipuri de boli.

Și care sunt cele mai frecvente simptome? Știm deja că simptomele variază foarte mult de la o persoană la alta și că ele variază și de la o zi la alta, dar următoarele simptome sunt comune:

  • Oboseală extremă după o activitate fizică sau intelectuală.
  • Posibilitatea de amețeală la trecerea de la poziția așezată sau culcată la cea în picioare.
  • Dureri de cap.
  • Senzație de oboseală.
  • Lipsă de concentrare.
  • Senzația de a nu se putea concentra corespunzător.
  • Dureri articulare și musculare inexplicabile.
  • Somn greu de reîmprospătat.

Știm care sunt cauzele acestui sindrom?

Există diferite cauze care pot duce la acest tip de sindrom și știm, de asemenea, că unele persoane sunt mai predispuse decât altele să îl dezvolte, dar că, în general, nu există o singură cauză care să îl declanșeze.

De exemplu, în urma unei infecții virale, s-a observat că anumiți pacienți dezvoltă sindromul de oboseală cronică. Deși nu există o legătură concludentă, sunt suspectate, printre altele, virusul herpesului uman sau virusul Epstein-Bar.

În prezent, există numeroase studii despre COVID-19 și sindromul de oboseală cronică, deoarece există numeroase simptome care par să aibă în comun și ar fi important să se facă diferența între ceea ce se numește COVID persistent sau sindromul de oboseală cronică.

De asemenea, la persoanele care au un sistem imunitar slăbit pare să existe o mai mare predispoziție pentru a dezvolta acest sindrom. Același lucru este valabil și în cazul persoanelor care au un dezechilibru hormonal. În mod similar, unele persoane care au suferit traume fizice sau emoționale semnificative par să fie, de asemenea, mai predispuse să sufere de CFS.

Este important de menționat că atât vârsta, cât și sexul par a fi importante în diagnosticarea acestuia, adulții tineri și de vârstă mijlocie fiind cel mai des întâlnite categorii de vârstă pentru diagnosticul de CFS. Același lucru este valabil și pentru femei, care par să fie diagnosticate cu CFS mai frecvent decât bărbații.

Cum se pot ameliora simptomele oboselii cronice?

Problema cu sindromul oboselii cronice, în afară de faptul că ne simțim obosiți toată ziua, este că ne creează o serie de complicații în viața de zi cu zi. Capacitatea noastră de a ne ocupa de activitățile zilnice este afectată, iar acest lucru include totul, de la locul de muncă până la cei dragi nouă.

Această situație, pe lângă faptul că suntem neînțeleși de cei din jur, poate genera în noi înșine un sentiment de frustrare constantă care ne face să nu ne putem face treaba sau poate duce la depresie sau izolare socială.

Dorim să vă propunem câteva opțiuni pentru ameliorarea simptomelor în cazul în care suferiți de oboseală cronică. Printre cele pe care vi le putem recomanda se numără:

Să căutăm un bun sfat care să ne ajute să gestionăm în cel mai sănătos mod faptul de a suferi de o boală cronică. Acesta ne va oferi liniile directoare pentru a face față mai bine limitărilor pe care le putem suferi ca urmare a acestui sindrom.
Vom încerca să abordăm problemele de somn. Dacă un somn prost ne face ziua mai amară, imaginați-vă dacă atunci când ne trezim, ne simțim deja epuizați. Cred că, dacă ne gândim la asta, trebuie să fie cu adevărat limitativ.
Începeți să practicați un sport de intensitate scăzută, dar creșteți-o treptat, în timp, astfel încât, pe termen lung, să ne simțim mai bine din punct de vedere fizic.
Un alt sfat de pus în practică este să mâncăm sănătos, cu ingrediente care ne umplu de energie și ne fac să ne simțim bine. Ca să știi cum să faci acest lucru, te așteptăm în Serviciul nostru gratuit de nutriție online, unde îți vom da îndrumările necesare.

Ce părere aveți? Cu aceste sfaturi simple putem îmbunătăți unele dintre cele mai elementare aspecte pentru a încerca să avem o calitate mai bună a vieții. Nu crezi că toate contactele tale din rețele ar trebui să aibă aceste informații? Împărtășește acest articol pentru ca ei să se simtă mai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *