Când durerea se agravează, uneori medicamentele nu sunt suficiente.

Asociem problema amigdalelor aproape exclusiv cu copiii. În mod greșit. Durerile frecvente de gât și amigdalele pot indica diverse probleme de sănătate la orice vârstă. Acestea sunt cel mai adesea inflamații, cauzate de infecții virale sau bacteriene, dar nu poate fi exclus nici un proces canceros. Când este cel mai bine să fie scoase amigdalele? Întrebăm un expert.

De unde provine o durere acută în gât

În cazul unei dureri acute de gât, mai ales însoțită de febră, este posibil să avem de-a face cu o inflamație activă. Cel mai frecvent exemplu este amigdalita streptococică, care necesită tratament cu antibiotice (penicilină).

  • Cazurile severe de amigdalită, mai ales la pacienții imunocompromiși, pot duce la apariția unui abces peri-amigdalian, care necesită intervenție chirurgicală și antibioterapie, subliniază doctorul Piotr Pawlas.

Alte cauze posibile ale durerilor de gât sunt infecțiile virale. De exemplu, mononucleoza indusă de virusul Epstein-Barr urmează o evoluție similară amigdalitei, dar este tratată doar simptomatic și nu cu antibioterapie.

Durerea poate fi rezultatul unui proces neoplazic, caracterizat prin durere la înghițire, în special unilaterală și care iradiază spre ureche.

Când trebuie îndepărtate amigdalele – 3 motive

Conform recomandărilor actuale, indicația pentru îndepărtarea amigdalelor este:

  • suspiciunea unui proces canceros – caz în care acestea trebuie trimise la examen histopatologic după extirpare,
  • abcese per amigdaliene recurente,
  • inflamații cronice rezistente la tratament.
  • Dureri frecvente în gât – ce trebuie făcut, explică expertul nostru
  • În cazul durerilor de gât frecvente, se recomandă consultarea unui medic de familie sau a unui specialist ORL. Diagnosticul și un tratament adecvat pot ajuta la ameliorarea disconfortului fără a fi nevoie să se treacă la o intervenție chirurgicală.

De asemenea, este important de reținut că îndepărtarea amigdalelor la pacienții adulți poate fi plină de riscul unor complicații precum sângerări sau faringită cronică uscată. Această procedură, în special la adulți, ar trebui luată în considerare doar dacă nu există nicio îmbunătățire după un tratament conservator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *