Aflați ce este microbiota dvs. și de ce ar trebui să aveți grijă de ea.

Dacă ați auzit de mai multe ori despre microbiota sau flora intestinală, dar nu sunteți siguri ce este, Yo Elijo Cuidarme vă spune totul despre ea!

Timp de câteva decenii, termenii „floră intestinală” sau „floră bacteriană” au fost utilizați pe scară largă în literatura științifică și medicală, referindu-se la ceea ce numim acum microbiota. În prezent, acești termeni nu mai sunt utilizați, iar termenul microbiota este folosit în mod direct.

Ce este microbiota?

Microbiota este definită ca fiind setul de microorganisme care trăiesc în corpul nostru și care sunt găzduite în pielea și mucoasele țesuturilor noastre, fiind unică și variabilă în funcție de anumiți factori.

Factori precum genetica, vârsta, dieta, exercițiile fizice sau chiar faptul de a fi fost alăptat la sân vor fi factori determinanți în ceea ce privește cantitatea și calitatea microbiotei noastre.

Este, de asemenea, important de reținut că bacteriile care alcătuiesc microbiota noastră vor fi caracteristice zonei colonizate, fie că este vorba de piele, gură, intestin sau vagin, unde 95% din bacteriile noastre alcătuiesc așa-numita microbiotă intestinală. Important, nu-i așa?

Care este rolul microbiotei?

Microbiota joacă un rol fundamental în corpul și organismul nostru. Unele dintre funcțiile microbiotei care îi evidențiază importanța sunt:

Îmbunătățirea digestiei

O microbiotă echilibrată menține sistemul digestiv în perfectă stare, asigurând astfel o bună digestie a alimentelor, aportul necesar de energie și eliminarea corectă a deșeurilor.

Un echilibru deficitar al acestei microbiote generează disconfort, alterări și chiar posibilitatea de a dezvolta anumite boli.

Oferă protecție

Exercită un important efect de barieră împotriva microorganismelor patogene, deoarece ocupă spațiul în care acestea pot adera.

Este implicată în producerea de micronutrienți.

Este implicată în producerea de micronutrienți, cum ar fi vitamina K, vitamina B1, B2, B12, acid folic și altele, deoarece microbiota intestinală este implicată în metabolismul anumitor nutrienți din alimente.

Stimularea sistemului imunitar

Este esențială pentru buna funcționare a sistemului imunitar, deoarece este considerat al doilea nostru creier.

Substanțele care sunt atât de strâns legate de fericire și de buna dispoziție, cum ar fi dopamina și serotonina, își au originea în intestin.

Acționează ca un protector genital

Trebuie să subliniem importanța funcției microbiotei vaginale, deoarece, datorită capacității sale de a menține un pH acid, capacitatea sa de a adera la pereții vaginali și la colul uterin împiedică aderarea microorganismelor patogene.

De asemenea, reduce capacitatea de a produce substanțe antimicrobiene, cum ar fi peroxidul de hidrogen, noi protejăm tractul genital datorită acestor bacterii.

De ce să ai grijă de microbiota și cum să o faci?

Există numeroși factori care ne modifică microbiota și duc la apariția disbiozei, care nu este altceva decât un dezechilibru al microbiotei în care atât compoziția microorganismelor, cât și funcțiile acestora sunt alterate.

Boli precum obezitatea, afecțiunile hepatice sau diabetul zaharat pot provoca un dezechilibru în microbiota noastră, la fel ca și consumul anumitor substanțe, cum ar fi medicamentele, o dietă deficitară sau stresul.

De asemenea, este important să luăm în considerare procesele de alergii sau atunci când apărarea noastră este suprasolicitată, acestea fiind situații în care microbiota noastră va fi la fel de compromisă.

La Yo Elijo Cuidarme dorim să vă oferim o serie de îndrumări pentru a ne îngriji și răsfăța microbiota, pentru că un bun echilibru și funcționare a acesteia este esențial pentru ca tot restul să funcționeze corect. Amintiți-vă că un lucru la fel de simplu cum am spus mai devreme, substanțele responsabile de fericire și bună dispoziție, se sintetizează în intestin.

Optați pentru o dietă sănătoasă

Folosiți alimente naturale și evitați să consumați produse procesate și manipulate. Alimentele procesate au un conținut ridicat de grăsimi și zahăr, care nu sunt benefice pentru microbiota noastră.

Creșteți consumul de fructe și legume.
Baza dietei noastre sănătoase ar trebui să fie utilizarea legumelor și fructelor, iar dacă acestea sunt de sezon, cu atât mai mare este beneficiul pentru noi și pentru planetă.

Optați pentru alimente fermentate

Folosirea alimentelor fermentate oferă intestinului nostru microorganisme vii, astfel încât contribuim la buna sa funcționare.

Acești fermenți naturali se găsesc în chefir, iaurturi și brânzeturi. Întotdeauna este mai bine să alegeți versiunile degresate pentru a evita să consumați mai multe grăsimi nesănătoase decât ar trebui.

Consumați grăsimi sănătoase

Consumul de grăsimi trebuie reglementat și trebuie consumată o proporție cât mai mare de grăsimi sănătoase. Omega au funcții esențiale pentru buna funcționare a organismului nostru.

Aceste omegas pot fi găsite în alimente precum somonul, avocado, ouăle și uleiul de măsline, printre altele.

Nu uitați de proteine

Consumul de proteine este, de asemenea, esențial și ar trebui să căutăm opțiuni care să ne ofere proteine de înaltă calitate și să le evităm pe cele oferite de alimentele ultraprocesate. De exemplu, vorbim de carnea albă și de pește. Există și opțiuni vegane, cum ar fi tofu sau soia texturată.

Învățați tehnici de gătit prin care puteți obține maximum din alimente, cum ar fi grătarul sau gătitul la aburi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *