Ar trebui să speli toate alimentele înainte de a le consuma? Poate că nu!

Aici, la Yo Elijo Cuidarme, vrem să vă dezvăluim secretele dacă este sau nu esențial să spălăm toate alimentele pe care le mâncăm. Credeți că este? Ei bine, așteptați să vedeți răspunsul!

Te oprești să îți speli mâncarea înainte de a o mânca? Crezi că este important? Ei bine, răspunsul depinde de tipul de alimente despre care vorbim. Atunci când gătim sau pregătim alimentele pe care le vom folosi, este important să știm cum să le manipulăm.

Aici, la Yo Elijo Cuidarme, dorim să risipim orice îndoială pe care o puteți avea atunci când vine vorba de alegerea alimentelor pe care să le spălați și pe care să nu le spălați. De exemplu, atunci când mâncăm fructe și legume, va fi întotdeauna necesar să le spălăm, fie pentru că le vom găti, fie pentru că le vom mânca crude. Cu toate acestea, când vine vorba de ouă, carne sau pește, alegerea noastră ar trebui să fie diferită. Care dintre ele și de ce?

Spălarea fructelor și legumelor?

Răspunsul este da. Fără îndoială. Trebuie să vă asigurați că consumul de fructe și legume nu vă va provoca niciun fel de boală. Prin spălarea acestor alimente, ne asigurăm că eliminăm orice urmă de pământ, pesticide sau bacterii care ar putea fi găsite în timpul manipulării. Prin spălarea acestor alimente, ne asigurăm că acestea sunt cât se poate de sănătoase, indiferent dacă sunt consumate crude sau gătite.

Aici merită să menționăm alimentele la care coaja trebuie îndepărtată datorită caracteristicilor lor, cum ar fi coaja de portocală, coaja de banană sau coaja de kiwi. Trebuie spălate aceste alimente? Ei bine, răspunsul este da, trebuie. În acest fel, împiedicăm ca orice murdărie sau bacterie care ar putea fi prezentă să intre în contact cu interiorul alimentelor, contaminându-le și dăunând sănătății noastre.

Așa că știți, fructele și legumele, cu sau fără pieliță, trebuie curățate cu atenție și cu grijă pentru a asigura siguranța alimentelor.

Spălarea alimentelor precum carnea sau peștele?

Sunt sigur că ți-ai văzut mama sau bunica spălând pui sau pește de mai multe ori. Este necesar să speli aceste alimente? Ei bine, în acest caz răspunsul este nu, și din motive importante care nu pot fi contrazise. Vă explicăm.

Motivul pentru care nu ar trebui să spălăm niciodată carnea sau peștele este acela că vom evita intoxicațiile alimentare. Ca să înțelegeți: puiul are o cantitate considerabilă de bacterii pe suprafața sa, care, atunci când spălăm carnea, se pot distribui în alte zone ale puiului sau pot fi transferate în uneltele pe care le folosim pentru a-l găti.

Un caz tipic este otrăvirea cu bacteria campylobacter, care ar putea ajunge în hainele noastre atunci când spălăm puiul, pe tabla pe care manipulăm mâncarea sau pe cuțitul pe care îl folosim pentru a face acest lucru.

Cu toate acestea, dacă tăiem un alt aliment cu aceeași planșetă sau cuțit, vom avea ceea ce se numește o intoxicație încrucișată care ne-ar putea afecta în cele din urmă sănătatea. Așadar, pentru a evita această bacterie, ceea ce trebuie să facem este să gătim toate tipurile de carne la temperatura potrivită și astfel, vom evita să suferim o intoxicație periculoasă pentru sănătatea noastră.

Același lucru este valabil și în cazul cărnii de porc sau de vită, care pot produce, de asemenea, o pierdere a anumitor arome și gusturi. Pentru a evita orice tip de intoxicație, este esențial ca carnea să fie gătită la temperatura potrivită.

Dar dacă ne gândim, de exemplu, la tartare de somon sau la o friptură de vită? Aici alimentele sunt necesare crude pentru prepararea rețetei. În afară de alegerea unei materii prime proaspete de primă clasă, cea mai sigură opțiune este congelarea produsului pentru a asigura eliminarea bacteriilor care ar putea provoca anumite boli.

Ce se întâmplă cu ouăle?

Ei bine, niciuna. Oul în sine are o coajă impermeabilă și împiedică pătrunderea germenilor sau a murdăriei în interior. Încercând să le spălăm, singurul lucru pe care îl putem obține este ca acest strat subțire să se spargă și să contaminăm interiorul oului, ajungând în cele din urmă să îl ingerăm și să ne îmbolnăvim.

Ceea ce trebuie să facem, atunci când folosim ouăle în bucătărie, este să le deschidem cu mare grijă, într-un recipient separat de vasul în care gătim, pentru a ne asigura că nu cad resturi de coajă sau murdărie înăuntru și că sunt în perfectă stare.

Spălarea alimentelor: ciuperci sau ciuperci?

Această întrebare apare de fiecare dată când sunt folosite în bucătărie: le spăl sau nu, le descojesc? Există o mulțime de controverse. Aceste alimente, care fac parte din lumea ciupercilor, nu trebuie spălate pentru a nu-și pierde savoarea sau aromele. De asemenea, nu este indicat să le spălăm pentru că ele absorb multă apă și atunci când sunt gătite nu ies bine.

Pregătirea corectă a acestor alimente, după ce se taie penajul inferior care este în contact cu solul, constă în a le curăța cu o periuță mică sau cu un șervețel ușor umed pentru a îndepărta orice murdărie care ar putea fi prezentă. Și apoi să le gătești!

Spălați orezul crud și legumele?

Aici este un da răsunător. În cazul orezului, spălarea acestuia elimină orice murdărie sau impuritate și chiar prezența oricăror insecte nedorite.

În cazul leguminoaselor, înmuierea lor, care este necesară, nu numai că le curăță, dar activează și prefermentarea leguminoaselor, ceea ce este foarte bun pentru alimentația noastră și pentru bunăstarea sistemului nostru digestiv.

Este important de reținut că unele cereale, cum ar fi quinoa, trebuie ÎNTOTDEAUNA spălate, din cauza unui compus chimic natural care le este intrinsec.

Ce ne facem cu acele alimente care vin cu o etichetă „ready-to-eat”?

Gândiți-vă la pungile de salată sau la legumele fierte. Ei bine, răspunsul este exact așa cum scrie pe etichetă: gata de consum, deci nu trebuie să le spălăm. Deschideți și mâncați.

În cazul leguminoaselor fierte, dacă sunt de calitate, ca toate alimentele pe care ar trebui să le folosim în bucătăria noastră, lichidul în care sunt fierte este lichidul de la fierbere și amidonul eliberat de leguma respectivă, așa că folosirea lor cu lichid, sau nu, este la discreția consumatorului. Nu este rău pentru sănătate. Dacă nu este pe gustul dumneavoastră, puneți-le la scurs și gata!

Ți s-au părut interesante aceste informații despre cum și când să speli alimentele? Atunci nu uita să le împărtășești cu contactele tale de pe rețelele de socializare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *